Yhtyeestä nimeltä Pain of Salvation, osa IIIMistä tunnistaa progekeikan? Siitä, että soittajat taipuvat lavalla akrobaattisiin soitannollisiin suorituksiin? Siitä, että yhtyeen kaikki jäsenet rumpali mukaan lukien laulavat tarvittaessa harmonisesti stemmoja? Siitä, että mukana setissä on yli viisitoistaminuuttinen eeepos? Siitä, että kappaleet ovat paikoin niin polyrytmisiä, että nyrkin heilutus ilmaan jossain järkevässä tahdissa yleisön puolella tuntuu välillä mahdottomalta? Näihin kaikkiin kriteereihin pystyy vastaamaan myöntävästi ainakin 15.11. Helsingin Nosturissa esiintyneen Pain of Salvationin keikasta puhuttaessa.

Suora leikkaus tähän blogiin kirjoittamani juttusarjan edellisestä osasta tähän päivään kuuluu näin: ...ja sieltähän se uusi albumi konsepteineen putkahti pihalle kuluvan vuoden tammikuussa. "Jäämme odottelemaan, milloin taikuri Daniel G. nostaa hatustaan seuraavan albumikonseptin..." sanailu osan II lopussa näyttäytyy tästä perspektiivistä katsottuna hieman ironisesti. Tällä kertaa tekstit kun ovat — jos mahdollista — vieläkin henkilökohtaisempia, sillä levy on rustattu keulahahmo Daniel Gildenlöwiin iskeneen vaarallisen lihansyöjäbakteerin kanssa sairaalanpedistä käsin taistelemisen ympärille. Albumi kantaa nimeä In the Passing Light of Day, ja se on allekirjoittaneelle vuoden 2017 top-julkaisuja.Ei ole yllättävää, että yli puolet kiertueen setistä koostuukin tuoreen albumin raidoista. Keikka alkaa in-your-face tyylisellä Full Throttle Tribe -raidalla ja päättyy massiiviseen levyn päätösraitaan, joka kantaa myös levyn nimeä. Toiseksi eniten raitoja mukaan on noukittu hiljattain uudelleenjulkaistulta Remedy Lanelta (2002), jolta yhtye soitti keikan puolivälissä kolme kappaletta. Kokonaisuus toimi, mutta henkilökohtaisesti jäin kaipaamaan edes yhtä rallia sekä Be (2004) että Scarsick (2007) -albumeilta. Sivumennen sanoen. Lukaisin kirjoittamani aiemmat osat itsekin uudestaan ja Scarsick-albumista todettakoon seuraavaa: nyt kun sen julkaisusta on kulunut 10 vuotta niin suostun ilomielin nostamaan sen täysiveristen klassikkojulkaisujen sarjaan yhtyeen diskografiassa. Levy on kestänyt hyvin aikaa ja sisältää täysin vertailukelpoista materiaalia ottaen huomioon myös sen, että levy on alaotsikoltaan The Perfect Element, part II. Kuuntele vaikka 10-minuuttinen päätösraita Enter Rain ja tee omat johtopäätöksesi. Sitä ei kuitenkaan valitettavasti kuultu tällä kertaa Nosturissa.

"Are you ok?...Great! We will make you even ok'er!"

Kappalevalintojen lisäksi eroa edelliseen, vuonna 2012 nähtyyn Nosturin keikkaan löytyy myös henkilöstöpuolelta. Keväällä kuului nimittäin uutisia maailmalta, että tuoreella levyllä soittanut kitaristilaulaja Ragnar Zolberg on erimielisyyksistä johtuen väistynyt kelkasta ja tilalle on ilahduttavasti pestattu takaisin tuttu PoS-naama Johan Hallgren keihäshommia hoitelemaan. Vaikka Zolberg toikin oman värinsä PoS-keitokseen, niin lopulta resetointi tuntui enemmän kuin luontevalta päätökseltä. Nykykokoonpano tuntuikin lavalla mukavan yhtenäiseltä ja toivon tälle miehistölle pitkää ikää.Keikan jälkeisenä aamuna istuimme Clarion Hotel Helsingin ravintolassa aamupalalla. Olin ehtinyt voidella leipäni ja kerätä sen päälle palvikinkkua, port salut -juustoa, tomaattia ja kurkkua kunnes viereiseen pöytään istui (*rumpujen pärinää*) Johan Hallgren. Pakkohan hänelle oli toivotella hyvät huomenet ja kiitellä hämmentyneenä eilistä, vaikka vieraisiin pöytiin huutelu ei sinänsä etiketteihin kuulukaan. Siinä vaiheessa, kun pöytään istui Daniel G. ja siitä seuraavaan pöytään loput bändin jäsenistä, mietin josko voisin jotenkin perustella itselleni aamiaishäiriköinnin ja tempaista jonkinlaisen ex tempore artistihaastattelun tähän blogiin. Ruotsalaisten muusikoiden onneksi kuitenkin tajusin keskittyä munakkaaseen, vasikkamakkaroihin ja papuihin tomaattikastikkeessa lautasellani. Sitä paitsi näytti siltä, että keskenään juttelemisen lisäksi usealla tuntui olevan kiire soitella koteihinsa kertoakseen, että kaikki on kunnossa ja että isi tulee vielä joskus kotiin.


Jos muuten haluat katsoa Pain of Salvationin kulissien taakse oikein kunnolla, niin siihen on nyt loistava mahdollisuus. Mapenzi Film -niminen tuotantoyhtiö nimittäin julkaisee tällä hetkellä viikon välein uuden jakson Pain of Salvationia käsittelevästä dokumenttisarjasta Vimeo-videopalvelussa. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi lähti seuraamaan yhtyettä juuri ennen myrskyistä Road Salt -aikakautta ja toinen tuotantokausi menee nyt vuodessa 2010. Uusimman jakson voit katsella suoraan vaikka tästä:


10. The Vanity of Men from Mapenzi Film on Vimeo.


Lue myös: http://samperor.blogspot.fi/search/label/Pain%20of%20Salvation

Kommentit