Artistivieraana Tatu Kuukkanen / Laivue


Ensikosketukseni Laivueen musiikilliseen maailmaan oli, kun laitoin Häivytys-kappaleen soimaan SoundCloudista joskus kuluvan vuoden tammikuussa. Samaan aikaan toimiston sälekaihtimen raosta alkoi taianomaisesti paistaa aurinko, mikä oli synkän talven ytimessä harvinaista. Näiden yhteisvaikutuksesta en voinut muuta kuin hymyillä loppupäivän. Metsä-albumilla on muutenkin jotenkin maaginen tunnelma. Millaisista aineksista tällainen tunnelma loihditaan, yhtyeen rumpali Tatu Kuukkanen?
- Muistan, että pohjia nauhoiteltaessa vuonna 2011 kesä oli kuuma ja studiossa hikoiltiin. Tuuletin oli tarkkaamossa lujalla ja siellä lojui vanhoja Soundi-lehtiä, joita selattiin. Meininki oli hyvä, niin kuin aina Laivueen kokoontuessa yhteen. Biisien pohjat äänitettiin viikossa nopeasti, koska jutut oli hyvin hallussa studioon mentäessä. Levylle haettiin sellaista psykedeelisempää ja progressiivisempaa latausta verrattuna debyyttilevyymme, myös rytmiä ja groovea oli tullut enemmän mukaan kuvioihin. Rähinä Recordsin signature-Juissia (hedelmämehu) kului valtavia määriä ja Peitto-biisin perkussioita nauhoiteltaessa afrikkalaiselta tanssiltakaan ei vältytty.

Kuvitellaan, että Laivue olisi elokuva. Mikä tai millainen elokuva se olisi?
- En yleensä kuvittele bändejä elokuvina, mutta tietynlainen mystisyys ja salaperäisyys liittyvät mielestäni Metsä-levyn maailmaan, niin musiikin kuin kansitaiteidenkin osalta. Dario Argenton giallo-jännärit olisivat ehkä oma valintani, koska niihin soundtrackit tehnyt italialainen Goblin-yhtye toimi hienoisena vaikutteena niin synasaundienkin kuin ”vaanivan” tunnelman osalta tietyissä osuuksissa levyä.

Mennään siis 70-luvun kuvastoon. Mikä vuosikymmen toimii sinulle parhaiten musiikillisesti?
- Erittäin hankala kysymys! Kaikilta vuosikymmeniltä löytyy omat hetkensä sieltä 60-luvulta lähtien. Kuuntelen sen verran monipuolisesti musaa eri aikakausilta ja genreistä, että vaikea sanoa lonkalta. Ehkä 70-luvun ja 2000-luvun musat (uusi) kiinnostaa eniten.

Kysyttäessä kaikkien aikojen parhaista levyistä, pystyy Tatu nimeämään hänelle poikkeuksellisen merkityksellisen kiekon joka vuosikymmenelle 60-luvulta tähän päivään:
- 60-luku: King Crimson – In The Court Of The Crimson King
- 70-luku: Kraftwerk – Man Machine
- 80-luku: Talking Heads – Once In A Lifetime
- 90-luku: DJ Shadow – Entroducing...
- 2000-luku: GYBE – Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven
- 2010-luku: Jaga Jazzist – One Armed Bandit

Itse tein vastaavanlaisen listauksen joku aika sitten ja 60-luvulta valitsin saman levyn. Mikä näistä albumeista on mielestäsi lähimpänä Laivueen musiikkia?
- Noista mainituista varmasti toi King Crimson on tyylillisesti lähimpänä Laivuetta ja nimenomaan tätä uusinta Metsä-levyä. 70-luvun progen kuten King Crimsonin, Goblinin ja muiden vaikutus kuului jollain tasolla sillä levyllä.

Takaisin nykypäivään ja sitä kautta tulevaisuuteen. Missä näet Laivueen viiden vuoden päästä, vuonna 2018?
- Laivue on varmasti tehnyt lisää levyjä ja kehittynyt musiikillisesti. Ulkomusiikillisista asiosta on vaikeampia ennustaa, jos tällä heataan sitä, miten yleisö suhtautuu bändin musiikkiin, kuinka paljon porukkaa keikoilla käy tai diggaako media. Mut sanotaan nyt vaikka, että Roskilden päälavalla.

Olette julkaisseet levynne tähän asti Ektro Recordsin kautta. Millä tavalla yhteistyönne sai alkunsa porilaisten kanssa ja miten se jatkuu?
- Yhteistyö sai alkunsa rock-skenessä tyypilliseen tapaan, et ollaan jonkun tyypin tai bändin kanssa samassa mestassa keikalla, tässä tapauksessa porilaisten. Ektro on jännittävä levy-yhtiö. Lisää Laivue-levyjä tiedossa Ektrolta tai sit jostain muualta, saa nähdä. Jussi ei pakota meitä studioon kesäsingleä äänittämään.

Aivan! Taiteellinen vapaus on varmasti tärkeä tekijä myös Laivueelle. Olen muuten varma, että näin Jussin pari viikkoa sitten Tampereella. Tietenkään en tohtinut mennä jutulle, vaan jäädyin idolin kohdatessani. Oma kesäsinkku jäänee siis vielä ainakin tältä kesältä julkaisematta. Missä Laivueen voi nähdä keikoilla? Onko festarisuunnitelmia? Itseä kiinnostaa myös, että koska soitatte Hämeenlinnan Suisto-klubilla? Sopisitte sinne hyvin!
- Tehdään aika vähän keikkamyyntiä, mut jotain keikkoja on suunnitteilla ja saa kysellä tietty aina. Kenties Flowssa tulevana kesänä tai Suisto-klubilla, why not?

Vielä loppuun terveiset blogin lukijoille?
- Kannattaa suositella Laivuetta kavereille ja keikkajärjestäjille, mikäli tykkäätte. :)

Kuva: Kari Kaponen

http://soundcloud.com/laivue
http://www.facebook.com/laivue
http://laivue.bandcamp.com/

Kommentit