Artistivieraana Daniel Rantanen / Candeny


Candeny julkaisi debyyttialbuminsa perjantaina 19.4.2013. Season One –nimeä kantava levy sai ansaitsemansa huomion levynjulkaisukonsertissa Mäntän Vanhassa Männyssä samana päivänä. Kysytäänpä Daniel Rantaselta itseltään, miten konsertti meni?
– Varsin mainiosti, oli hyvä meininki! Saimme jopa paidat ja levyt ajoissa myyntiin.

Kerro lyhyesti blogin lukijoille, millainen yhtye on Candeny?
– Apua… (tuumaa hetken) …Candeny on projekti, jossa sen jäsenet pääsevät tekemään sellaista musiikkia, mitä olemme aina halunneet tehdä.

Missä Candeny on viiden vuoden päästä, vuonna 2018?
– Kyllä siihen tähdätään, että Amerikan kiertueella! (naurua)

Tämä kertonee varmasti yhtyeen tavoitteista. Ne ovat asetettu todella korkealle. Haastattelija voikin todeta tähän väliin, että levyn materiaalin ei ainakaan luulisi olevan esteenä tavoitteiden saavuttamiselle. Levyn nimi on siis Season One. Kuinka pian on luvassa toinen tuotantokausi?
– Toisen levyn esituotanto on kyllä jo aloitettu, mutta saattaa olla että joudumme sitä vielä jonkin aikaa työstämään. Jos ensimmäisen levyn valmistumiseen meni kaksi vuotta, niin toivottavasti toiseen ei mene ihan yhtä kauaa. Nyt kun kuitenkin on jo hieman perillä minkälainen prosessi se lopulta on.

Tuleeko kakkoskaudelle jotain yllättävää juonikäännettä?
– Niitä on kyllä luvassa. Oikeastaan ensilevyn valmistumista piti jo vähän kiirehtiäkin; sieltä kun alkoi jo niin uudentyyppistä materiaalia tulemaan, etteivät ne olisi saman kokonaisuuden alle millään sopineet. Kyllä sieltä yllätyksiä on tulossa!

Mitkä ovat Daniel Rantasen kolme musiikillisen uran huippukohtaa tähän mennessä?
– Musiikillisen uran… …no nyt ainakin viimeisimpänä on tuo Hateformin (Turkulainen death/thrash metal bändi, joka on toiminut vuodesta 2004. toim.huom.) kolmoslevyn työstö aika vahvasti mielessä. Se oli erittäin opettavainen matka…

Oma levy tietenkin varmasti myös?
– Toki. Heitetään kolmanneksi vaikka, että olen jamitellut olohuoneessamme Moskovan sinfoniaorkesterin huilisti Sergein kanssa.

No jopas! Daniel on myös tuottanut Season One -levyn. Miten tuottajan ja rumpalin rooli toimivat yhdessä?
– Sikäli, etten ole ainoastaan rumpali, vaan soitan myös muita soittimia, niin (tuotantoa) osaa sitä kautta lähestyä useammastakin näkökulmasta tuottajan asemassa.

Yhden version Candenyn levystä Daniel tuotti jo aiemmin opinnäytetyönsä mediaosana. Siihen hänellä oli vapaat kädet myös taiteellisten ratkaisujen osalta. Lopullinen virallinen julkaisu oli kuitenkin bändin kollektiivinen näkemys kokonaisuudesta.
– Mulla oli levy masteroituna jo, biisit eri järjestyksessä ja äänisuunnittelusiirtymiä sinne biisien väleihin, mutta sitten tuli viesti, että ”tässä on tää järjestys”.

Onko siellä joku tietty henkilö, joka nämä sanelee vai useampi?
– No, vahvimmiten ehkä tämä Kimmo/Allu –osasto (kitaristit Kimmo Jokela ja Aleksi Suoranta toim.huom.) …riffien keisarit! (naurua)

Yhtyeeseen kuuluu riffikeisareiden ja Danielin lisäksi bassokitaraa soittava Helend Jantsikene, sekä tietysti laulaja Miona. Mutta kysytäänpä tuottajaguru Danielilta vielä, millainen on täydellinen levy?
– Radioheadin Ok Computer, piste. (naurua)

Okei! Onko Ok Computerissa ja Season Onessa kenties jotain yhteistä?
– No siis, musiikkigenrellisesti todennäköisesti ei juurikaan. Mutta kummankin levyn sisällä on sellaisia jännitteitä, että siellä mennään tunnelmasta toiseen… Jos alustava biisijärjestykseni olisi toteutunut, olisi tästä tullut erilainen matka. Nyt tuli ehkä vähän sellainen leikkaus, että siinä hypitään kohtauksien välillä...

Onko siinä sitten enemmän tv-sarja 24:n leikkausta, vaikka olisit halunnut MacGyveria?
– Hahaha, ehkä joo, tai Indiana Jonesia!

Kommentit